fbpx
unsplash
unsplash
ПРИКЛЮЧЕНИЕ

за Героят

„Имало едно време…… едно далечно царство, в което царя бил болен и немощен. Той знаел, че неговия край наближавал и че трябва да подготви синовете си за това. Но кой от тримата бил достоен да заеме неговото място. Кой от тях има потенциала и перспективата да управлява царството. Изглежда, че дошъл моментът, в който царят трябвало да подложи синовете си на тест за издръжливост, да провери техните умения и способности. Когато ги събрал им възложил задачата да открият еликсирът на младостта. Някъде там, през девет планини и през девет морета съществувала свещена и мистериозна земя, в която скъпоценния еликсир бил строго пазен от големия и силен дракон, който не позволял пиле да прехвърчи, камо ли смъртен човечец. Това бил еликсирът, който щял да позволи на някой от тримата братя да поеме царството в свои ръце и да го възроди….. „

Колко ли пъти сме мечтали, планирали или опитвали да се впуснем в приключението в търсене на тайнствения еликсир. Приказки, митове или легенди, всеки от нас чувства дълбоко у себе си, че някъде там съществува балсама за нашата душа, средството, което ще ни даде сила, вяра и безсмъртие за да поемем живота си в собствени ръце. Колко обаче от нас са дръзнали да се впуснат в това приключение, в търсене на свещения Граал, на собствената ни душа. Колко пъти сме се заричали, че щом чуем повикът на сърцето ще се отправим на път в търсене на онова, което ще ни помогне да станем силни непоколебими и ще ни помогне да разкрием своя потенциал. Но какво наистина толкова силно ни привлича за да се отправим в търсене на мистичния еликсир. Кое е онова, чувство, желание или копнеж, което ни провокира да се събудим от дълбокия си сън и да се отправим на път – без да знаем кога и как ще стигнем, без да имаме компас или другар – и все пак нещо дълбоко у нас копнее да се отправи на път, в търсене може би на собствената ни душа и на автентичния ни Аз. Когато нямаме връзка с тях, ние се чувстваме слаби, безпомощни и дори безлични. Сякаш животът преминава покрай нас, а ние сме само наблюдатели без да изпитваме сладостта и предизвикателството да се гмурнем в потока на истинската си съдба.

Въртим се в кръг или попадаме непрекъснато в едни и същи ситуации, повтаряме и повтаряме разрушителни и натрапчиви модели, които изчерпват както физическата ни, така и психическа енергия. Още в ранното си детство научаваме какви „трябва” да бъдем, като губим несъзнателно връзката с това, което сме. Онази част от нас, която не е могла да се изяви, натикваме дълбоко в килера, или някъде на пълния с прах таван, изобщо там където ще е скрита от погледа и съвестта ни. Мислим,че сме решили проблема, но уви, колкото повече се правим, че не забелязваме тази част от себе си, толкова повече тя ще ни преследва и обсебва. Ще ни притиска, ще ни нашепва вечер, когато останем насаме със себе си, положили уморено глава на възглавницата.

Нашият разум ще търси рационално обяснение за тревожността ни, за неконтролируемите изблиците на гняв. А какво да кажем за страхът или фобията, дори за пристъпите на паника. Така лека полека нашето потиснато Аз ще задълбочи проблема. Депресията, страхът, телесните ни проблеми са вик за помощ, от дълбините на нашата душа.За съжаление не винаги знаем какво да направим, към кого да се обърнем, какво да предприемем. Нерядко се чувстваме „подсигурени” с работа, връзка или семейство, но защо толкова често се чувстваме сякаш изпразнени от съдържание и безразлични както към себе си, така и към света.

Пътят на героя – е процес, през който всички преминаваме от самото ни раждане до смъртта. Това са всички опитности – било то кармични, житейски или емоционални, които трябва да усвоим през живота си. Пътят на героя е преминаването през различни етапи от съществуването ни, в които се учим, като се сблъскваме с различни емоционални и материални трудности, с цел нашето израстване и не само в духовен, но и в чисто светски и материален план. Ако в един от тези етапи се провалим, неуспехът става като товар, който ще трябва да носим непрекъснато на гърба си, а това ще забави и затрудни успехът ни в бъдеще. Ще се отрази в много Пътят на героя – е процес, през който всички преминаваме от самото ни раждане до смъртта. Това са всички опитности – било то кармични, житейски или емоционални, които трябва да усвоим през живота си.

Пътят на героя е преминаването през различни етапи от съществуването ни, в които се учим, като се сблъскваме с различни емоционални и материални трудности, с цел нашето израстване и не само в духовен, но и в чисто светски и материален план. Ако в един от тези етапи се провалим, неуспехът става като товар, който ще трябва да носим непрекъснато на гърба си, а това ще забави и затрудни успехът ни в бъдеще. Ще се отрази в много сфери от живота ни. Ако например, в детските години не отвоюваме личното си пространство, не заявим себе си открито, в зряла възраст винаги ще се натъкваме отново и отново на този проблем – непрекъснато ще ни потискат и обезценяват. Всеки етап от нашето израстване е свързан с различни предизвикателства, пред които трябва да се изправим, но най-голямото от тях е да се изправим пред самите себе си.

Ако искаме да намерим истинското и автентичното у себе си ще се наложи да се изправим пред препятствия, ще трябва да разрешим различни загадки, с които всеки приказен герой трябва да открие правилния отговор за да се сдобие с вълшебния предмет, който ще му помогне по време на неговото героично пътуване. Готови рецепти няма. В това пътуване, обаче можем да разпознаем нашия герой, с неговите трудности, премеждия, но и победи. Всяко израстване, осъзнаване, желание да се противопоставим на определени норми или очаквания на околните ще ни впусне наистина в едно опасно и самотно приключение, но всяко усилие винаги е възнаградено, било то и дори с усмивката и подкрепата на близки до нас хора. Освен враговете, пред които ще се изправим съдбата ще ни изпрати помощници и ментори, които ще ни бъдат като пътеводна светлина в лабиринта на психологическото ни или материално пътуване.

Съгласие да събираме  вашите данни.

 

Facebook Comments
Харесва ли ти?

Title: За Героя

Description: Пътят на героя е преминаването през различни етапи от съществуването ни, в които се учим, като се сблъскваме с различни емоционални и материални трудности, с цел нашето израстване и не само в духовен, но и в чисто светски и материален план.

Sending
User Review
0 (0 votes)
Comments Rating 0 (0 reviews)
Споделете ако Ви харесва

Leave a Reply

Sending

За автора

Rali Sar

Ралица Сърцанова дипломиран психолог, консултант. Основател на Астростудио (astrostudio.training). Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“, „Body language“ .
PAUL EKMAN GROUP, LLC Certificate of Training Work Expert Level/Family Expert Level.
DOMESTIC VIOLENCE RISK ASSESSMENT AND MANAGEMENT The Centre for Research & Education on Violence against Women and Children (CREVAWC), The University of Western Ontario, Fanshawe College and the London Coordinating Committee to End Women Abuse.

Автор на книгата „Хороскопът: „Мистичното пътуване на модерния герой”” (The Horoscope: The mystical journey of the modern hero: Discover Your True Self and Identity Beyond).
Jon Morrow’s Guest Blogging course Certificated.

Теми