Начало » ПРИКЛЮЧЕНИЕ » Сянката – това наистина ли съм аз?
ПРИКЛЮЧЕНИЕ

Сянката – това наистина ли съм аз?

image_pdfimage_print

Всеки човек притежава своя светла (осъзната) и тъмна и тайнствена (подсъзнателна) страна от природата си. Сянката е метафора на онази неизследвана и непозната страна, за която дори Азът ни не подозира. Но нейната енергия и капризи са толкова силни и натрапчиви, че харесваме ли или не, непрекъснато се сблъскваме с тях. Всяко нещо има своята обратна страна и човешкото съзнание не е изключение от това. Тази полярност съществува навсякъде в природата, а човешката Сянка олицетворява всичко онова, което не влиза в съзнателната система на Аза ни, не е част от онова, което възприемаме за себе си. Но това не намалява енергията на този феномен.

…”Сянката е онова, което бихте могли да бъдете, ако бяхте родени от другата страна на бариерата…” – пише Джоузеф Камбъл.

Тя е съд, в който наливаме всички онези желания и идеи, които потискаме и прекъсваме съзнателната си връзка с тях. А защо ги потискаме? Поради различни обстоятелства – семейните модели, културна или религиозна среда, които имат своите изисквания към нас. Но като цяло са обществените модели, норми и очаквания, които имат за нас. Тогава едно по едно желанията и копнежите биват натъпквани под килима, за да можем да бъдем приети в общността.

Сянката обаче е и онзи мистериозен феномен, който изпраща в живота ни различни събития или хора, с които сме обвързани с невидима нишка и колкото по-потисната е тя, толкова по-силно ще бъдевлиянието на тези събития  и хора в живота ни. Защото ние не забелязваме това, което крие Сянката, напротив в реалния си живот го отблъскваме с такава ярост и ненавист, че дори можем да се фанатизираме. Защо обаче все се сблъскваме с нещата, които не харесваме и не понасяме?! Няма приказка или мит, в които да не е описана тази нежелана гостенка, въплътена в различни герои, животни, та дори и богове. Трудно я разпознаваме като аспект от самите нас, но когато започнем да я припознаваме като такава, много по-лесно ще я  интерпретираме и осъзнаем лечебният ѝ ефект върху нас. Когато я  интегрираме съзнателно в природата си, ние не ставаме по-лоши, напротив, обогатяваме се като личност и ставаме по-цялостни и завършени.

Азът е героят, а сянката е дракона, с който героят трябва да се пребори. Това е битката на Люк Скайуокър с лорд дарт Вейдър. Почти през целия си живот водим тази изначална битка с част от собствената си природа. Колкото сме по-ожесточени в тази борба и неприемаме съществуването на тази скрита част от нас, толкова повече потиснатото и непризнатото набира застрашителна и разрушителна сила. Когато обаче се обърнем лице в лице със собствената си сянка и приемем нейните условия и изисквания – а тя всъщност иска единствено да бъде призната, че съществува – едва тогава вече ще бъдем победители – отсекли сме главата на дракона. От този момент нататък вече сме нова и по-завършена личност, Азът ни вече е по-зрял и мъдър. След тази битка вече контролираме събитията и хората, които влизат в живота ни.

Как да разпознаем собствената си Сянка? Просто  мислете за хората, които не харесвате и които отключват негативни емоции у вас. Има разбира се и обратна страна – погледнете онези, на които се възхищавате. И едните и другите съответстват на онази личност, която бихте могли да бъдете! Всъщност това сте вие, но още не сте го осъзнали и разгърнали! Това е причината, поради която определени хора ни привличат силно или пък ни отвращават с поведението си. А проблемът не е в хората, а в техните качества и модели.  Това, което ни отблъсква или привлича към тях, всъщност са собствените ни качества, които не искаме да признаем за себе си. Тези хора са като огледално гладката повърхност на езеро, в което виждаме собствения си, но изкривен образ.

В сянката се крият най-примитивните ни и разрушителни качества, но и най-големия ни потенциал. Именно затова, обикновено на входа на пещерата със скритото съкровище стои Ламята или триглавият Дракон, с които трябва да влезем в открита схватка за да заслужим съкровището – а то е метафора на скритият ни потенциал или талант.

Ако признаем, че ние сме носители на тези проекции, а не околните, тогава настъпва помирението и способността ни открито да работим с тях, докато ги интегрираме. Те са част от собствената ни природа и признавайки ги ние всъщност израстваме и разширяваме житейският си хоризонт.

Сянката в сънищата много често се идентифицира със заплашителни, примитивни и агресивни фигури, които ни преследват или се опитват да ни навредят. Това са  потиснати емоции, които се опитват да ни кажат чрез символния език на сънищата, че ако не им обърнем вниманието, както подобава ще ни причинят проблеми. Не трябва обаче да интерпретираме съня буквално за човека, който ни се е присънил (макар, че може наистина да сънуваме за някой, който мисли за нас), а по-скоро да разгледаме и помислим за качествата на този човек – какво ни дразни или какво ни привлича. Тогава интерпретацията и посланието ще е  стигнало до нас. Сянката може  да се появи в образ на животно, тъмен обект или сила, които ни преследват или пък се опитват да ни помогнат. И в двата случая е добре да обърнем внимание на съня.

Следва продължение

Rali Sar

Comments

comments

image_pdfimage_print

Rali Sar

Ралица Сърцанова е консултант и лектор по психологическа астрология, дипломиран психолог. Независим автор и е съосновател на Analysing Minds - поведенчески анализ и индивидуален психопрофил. Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“. Автор на книгата „Хороскопът: Мистичното пътуване на модерния герой”. Jon Morrow's Guest Blogging course Certificated.

Добавете коментар

Напишете коментар

Spam Blocking by WP-SpamShield

За автора

Rali Sar

Ралица Сърцанова е консултант и лектор по психологическа астрология, дипломиран психолог. Независим автор и е съосновател на Analysing Minds - поведенчески анализ и индивидуален психопрофил. Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“. Автор на книгата „Хороскопът: Мистичното пътуване на модерния герой”. Jon Morrow's Guest Blogging course Certificated.

Теми

Logout

Положение на планетите

Слънце 27° Рак 35' 35"
Луна 03° Скорпион 55' 31"
Меркурий 22° Лъв 04' 53"
Венера 11° Дева 20' 04"
Марс 05° Водолей 57' 44" R
Юпитер 13° Скорпион 29' 05"
Сатурн 04° Козирог 14' 52" R
Уран 02° Телец 25' 26"
Нептун 16° Риби 14' 15" R
Плутон 19° Козирог 49' 44" R
Хирон 02° Овен 19' 22" R
TrueNode 05° Лъв 56' 30" R

Родени на тази дата

20/07/2018
1889 Lord Reith
1919 Sir Edmund Hillary KG
1935 Ted Rogers
1938 Dame Diana Rigg
1938 Natalie Wood
1946 Wendy Richard
1947 Carlos Santana
1956 Paul Cook
1958 Mike McNeil

Лунни фази


Първа Четвърт
Първа Четвърт

Луната е във Скорпион
Луната е на 7 дни
Translate »