fbpx
Amazing Photography HD Wallpapers 1
ЛУНЕН ХОРОСКОП

Пълнолуние в Рак – как да живеем отново

 

Направили сте опит и отново се чувствате губещи? Всеки път се стараете повече, но мислите, че всичко е погрешно. Опитали сте всякакви техники, за да подобрите самочувствието си и въпреки това се чувствате зле. Не сте ли като сянка на фона на успехите на другите? И губите всяка битка?!

В края на краищата осъзнавате, че нещо ви липсва, което да ви даде сила и кураж. А и тази натрапчива мисъл, че нямате талант. И за какво ви е, нали никой не ви забелязва?

Колкото повече се стараете, толкова повече обърквате нещата и се чувствате безсилни.

Още от самото ни раждане сме принудени да се борим за животоспасяващия център – собствената ни идентичност. Ако не знаем кои сме и какви са нашите възможности, трудно ще си поставяме разумни и осъществими цели.

Липсата на успех ни докарва, освен чувство за безсилие и паниката, че никога няма да успеем като останалите (за Бога, как го правят?)

Дали сте сами в тази битка?

Разбира се, че не. Колко са смелчагите, които ще признаят публично, че са губещи. Колко от нас дори ще признаем пред себе си тази истина.

Предполагам, че само вселената знае защо, но всеки човек преминава през лабиринта на собствените си страхове, докато намери онова, което търси. Като героя, който трябва да се изправи пред различните загадки и врагове по време на неговото приключение. А това приключение е метафората на търсене на идентичността ни. И хаосът, страхът и загубата на вяра са част от „изпитанията“. Ние ги наричаме слабости, но ако сменим фокуса и ги погледнем от друг ъгъл? Може и да се изненадаме какво ще видим.

Какво се крие отвъд страха?

Много неща. Списъкът може да бъде безкрайно дълъг, защото всеки от нас има своя личен опит. Различни са и житейските обстоятелства, пред които сме се изправяли. Липсата на подкрепа, критиките, външните ограничения на средата и нашата лична реакция към тях е определяща, доколко можем да се адаптираме и да надхвърлим тези препятствия.

Добрата новина е, че без приключенията, никога нямаше да си зададем въпроса „Защо ми се случва?“ или „Къде греша?“. Когато питаме, нещо дълбоко в нас се опитва да ни провокира към едно ново начало. И всеки, който си зададе подобен въпрос е на път да прокара своя собствена пътека в гората. Ако изберем да минем по отъпканите ще е много по-лесно, но едва ли ще разберем кои сме и какво е да си уникален.

Не съществува книга с напътствия. Книгата я пише всеки от нас. Страница след страница. Докато затворим и последната глава. В самия процес дори не осъзнаваме как сме се превърнали в творци и герои. Но вдъхновението от всяка нова страница е достатъчен мотив да не се отказваме.

Откъде да започнем

Всяко начало изглежда трудно. А когато трябва да направиш първата крачка към промяната се вцепеняваш от страх. Неканено в главата ти изплува като акула в уж обезопасено място въпросът – Откъде да започна? Ами ако пак се проваля?

Ето тук, в тази „драматична“ ситуация е добре да се опитате да промените фокуса и да погледнете на страховете си от друга перспектива.

Всеки страх има своя лична история. Той е като сянка, която ни следва навсякъде и по всяко време. Някъде някога  се е зародил и е около нас неотлъчно.

Добре, ами ако сега се опитате да си представите, че всеки страх, който ви отнема енергията и волята за действие е всъщност качество, което притежавате, но изпитвате съпротива да го покажете на света. Може би защото някога, някъде някой не ви е поощрил или не искал да го развиете. Просто, защото така му е било удобно.

В повечето случаи, тези способности не бихме могли да ги разпознаем (поне съзнателно), ако не погледнем по-скритите измерения от собствената ни личност.

Да си представим, че се впускаме в приключение, което ще ни направи герои.

Имате ли смелостта да направите първата крачка?

Кой съм аз ли?

Всеки си има име, пол и определена социална роля. Но това не означава, че знаем кои сме в действителност. Или? Когато попитаме себе си „кой съм аз?‘, по-скоро предполага, че сме в криза. Кой съм аз е въпрос, който ни напомня, че нещо не е както трябва. Или не сме щастливи и удовлетворени. Вероятно правим всичко за другите, но ние сме жертвали идентичността си. Или сме се затворили в орехова черупка, за да не ни наранят.

Да погледнем себе си от друг ъгъл

Представете си, че сте сами и нямате никакви отговорности, ангажименти към другите или социални роли. Какво е първото желание, което ще ви хрумне? Копнеж, който таите в себе си. Забравете да отсъждате дали това желание е разумно или не. В този момент не съществува никаква граница за мисълта ви. Не бързайте с критиката, защото тя ви е натрапена някога отвън. Ако започнете да осъждате желанието, което изплува е знак, че по една или друга причина живеете в два свята. Единият е навън и нерядко там сте в роля, а другият е във вас и почти никой не знае за него. Оставете се на крилете на въображението. Именно то ще ви отведе там, откъдето трябва да започнете на чисто. Да, на чисто, но със себе си.

Е, може и да не е толкова лесно да си спомните за какво сте копнели, но това е първата крачка към корените.

Така постепенно ще снемете от гърба си товара на маските и ролите, които принудително сте играли заради вашата „сигурност“, че ще ви приемат.

Как да продължа?

Изпитвате ли страх, че все още нямате яснота? Това е добър знак! Точно този страх е като окови, които ви държат към всичко онова, с което сте свикнали. Ами ако си помислите нещо различно, от това, в което са ви възпитавали? Няма нищо лошо във възпитанието. Опасността се крие в убежденията, които са ви предали и идеалите, в които да вярвате. Дали обаче те откликват на идентичността ви? Именно, защото в повечето случаи не са в хармония с вашите убеждения и стават необходимото условие да сте апатични и неуравнесени.

Да погледнем на този страх отново от различен ъгъл

Представете си, че сте актьори и ви се налага да играете две роли в една и съща пиеса. И за да е по-сложно, нека персонажите са противоположни като характери. Вероятно, това ще е най-трудното ви изпълнение. Но и изключително полезно, защото във вас живеят същите два образа. Огледайте ги добре. Оставете се на емоциите и мислите както на единия, така и на другия. Опитайте се да усетите с кой от двамата се чувствате комфортно. За разлика от пиесата, навън в живота вие играете само единият,  а другият често е неудобен за околните.

Другият е скрит и не се показва на дневна светлина, но той живее и владее вашите мечти, лични убеждения и таланти. Скрил се е в сърцето ви и се появява в сънищата и въображението.

Как да се свържете с него ли? Няма универсален метод. Но може да опитате да го нарисувате, да говорите с него чрез писма или личен дневник. Може да го намерите на местата, където сте с вашето хоби и където се чувствате добре.

Само той може да ви даде отговор на въпроса, как да продължите и да ви помогне да надхвърлите страха, че сте безполезни.

Зовът за приключение

Почувствах те ли го? Не се отчайвайте, ако все още не сте. Всеки човек има свое уникално темпо и реакция. Това е зовът на сърцето, готово за нещо фундаментално ново в живота ви. Разбира се, желанието е отдавна във вас, но не сте имали силата да го извадите на светло. Може би е талант, способност или ресурс, който ще ви направи уникален. Останете още малко с това усещане. То е като спомен за песен, която някога някъде сте чули, но с времето и отговорностите сте я забравили. Опитайте се отново да хванете този забравен ритъм, защото това е ритъм на вашето сърце.

Изведнъж ще започнат да се проясняват проблемите в онези сфери, в които усещате недоволство, дори бунт. Лека-полека, идеята какво да предприемете ще започне да придобива форма.

Не насилвайте нищо по време на този процес. Той е уникален за всеки човек. Записвайте хрумванията или прозренията, които ви идват наум, защото много лесно ще изчезват от паметта ви. Отпуснете се и наблюдавайте всичко около вас, без да анализирате. Това ще освободи мисълта ви от натрапчивите схеми и ще отключи интуицията.

Но следва едно сериозно предизвикателство. То ще е вашият знак, че пътувате към автентичността си и сте стъпили на вашата пътека. Изпитанието, което ще трябва да преодолеете, е срещата с трите страха – демони, които винаги ви обезсилват, за да саботират успеха ви.

Този демон го познавате много добре

Нарича се Вина. Само си помислете пред кого и защо се чувствате виновни. Бъдете смели, никой не ви чува и вижда. Вижте кой образ ще изплува в ума ви. Задайте си въпроса, защо, когато решите да промените нещо, което ви пречи или наранява се чувствате виновни, че ще нараните някой друг или, че вашата постъпка не е добра.

Отговорът може и да ви шокира, защото не вие сте „лошият“, а този, който ви принуждава да се чувствате така. Разбира се, ако обидите някой безпричинно само защото сте имали лош ден е нормално да изпитате вина. Едно извинение винаги ще разреши проблема.

Но ако постоянно се чувствате виновни? Е, изглежда човекът, пред който сте вечният грешник си играе и обезценява вашите чувства и идентичност. Нарича се манипулация. Защото не може винаги да правите нещата по грешния начин. Няма как. Но на някой му е удобно да ви натрапва това.

Подадете ли се на този демон, влизате в лабиринт, от който изход няма. Колкото повече се стараете, толкова „по-лоши“ ставате. Това е най-лесния начин да бъде прекъсната връзката с вашата автентичност. Защото настъпва момент, в който забравяте кой сте в действителност. Или по-добре  е да си никой, защото така по-лесно се понася „вината“.

Дали има решение? Като във всяка загадка отговор има. Трябва ви само честност и малко кураж, за да се изправите пред отговора, но и пред втория демон. А той е пред вас.

И този демон познавате

Името му е Наказание. Ако изпитвате постоянно вина няма как да направите желаната промяна, защото страхът от наказание ви вцепенява. И още как. Всеки знае за причинно-следствената връзка: лоша постъпка – вина – наказание. Звучи ви познато, нали?

Но хайде пак да сменим фокусът

Приемете, че не сте деца, напътствани от родителите си, а зрели хора. Помислете си кой и защо ще ви накаже. Ако всеки път, когато вземате лично решение се страхувате как ще реагират околните, може би сте предали живота си в ръцете на другите.

Всяко ваше действие, вдъхновено от желанието да се развивате не може да е грешно. Морално престъпление е ако някой ви спира да го правите. Изглежда същият човек  няма интерес да сте различен и със собствено мнение.

Иронията е, че никой не може да ви накаже, защото не притежава нито умът ви, нито душата ви. Може да ви заплашва или да ви лиши от средства, наследства и прочее, но свободата от чувството за вина ще ви бъде най-големия подарък, който може да си направите.

В противен случай, се превръщате в жертва, заради нечий чужд страх или комплекс.

А най-голямото наказание е, че продължавате да изпитвате безпочвеното, но разрушително чувство за вина.

Просто е нужна една крачка, за да надхвърлите и този страх. Вземете решение и постъпете така, както чувствате, че ще е добре за вас, но с пълната отговорност за последствията. Никой не е казал, че последствията ще са разрушителни. Последствията са промяна, а не наказание.

Когато си мислите, че сте взели грешното решение, вие всъщност се адаптирате към новите обстоятелства. Докато се приспособите е нормално да изпитвате малко страх и съмнения. Но те отминават, като летен дъжд. А след него идва свежият и пречистен от мръсотията въздух.

Радостта е голяма, но остава още една битка с последния демон.

А пред него направо се смразявате

Името му е Самота. Ето, че сте с още една крачка напред. Вече не се страхувате да погледнете назад или да говорите открито. Но когато покажете на света своето друго лице (спомняте ли си за другия вътре във вас), околните ще се опитат да ви убедят, че сте тръгнали по лош път. И така да е, важното е, че вие сте решили така. Ако съветите и назиданията им не успеят, ще ви поставят „под карантина“, за да ви накарат да се чувствате отхвърлени.

Този страх е може би най-болезнения и сковаващ вашата жизненост и автентичност. Но ако сте дръзнали да пътувате към себе си, преодолели сте демоните на вината и наказанието, самотата и изолацията са най-продуктивната част от това приключение.

Защото сега може да се насладите на тишина и да се концентрирате върху стратегията, която ще ви доближи до автентичната ви мисия (или желана промяна).

Страхът, че ще бъдете отхвърлени вирее там, където има зависими връзки като силен и слаб, насилник и жертва. Който ви уважава не отнема правото ви на избор, нито пък свободата. Самотата може да бъде много важен етап, за да избистрите главата си от фалшиви мисли и нагласи. Радостта да останете със себе си, за да се насладите на собствените си мисли, да правите всичко, което ви доставя удоволствие е вдъхновението, за което винаги сте мечтали.

Само така може да разберете как да продължите напред.

Отвъд страховете и ограниченията

Представете си как се събуждате и чувствате, че сте изпълнени с любопитство и енергия за предизвикателствата на деня, вместо в агония и страх от предстоящото.

Направете само първата крачка и ще усетите смелостта, която винаги сте търсили отчаяно, за да промените живота си.

Всяка следваща крачка е малък успех към автентичността.

Ако някъде се „спънете“ или загубите доверие в способността си, се обърнете назад, за да видите, че успехът ви следва, а не страха. Спънките не са просто липса на умение или слабост, а предизвикателството да изградите нова нагласа. 

Готовили сте за приключение?! Хайде да живеем отново!

Харесва ли ти?

Title: Пълнолуние в Рак - как да живеем отново

Description: Пълнолуние в Рак - как да живеем отново

Sending
User Review
4.5 (14 votes)

Ако искаш да получаваш известия за всичко ново от блога се запиши за нашия бюлетин!

Съгласие да събираме  вашите данни.

 

Facebook Comments
Споделете ако Ви харесва

Rali Sar

Ралица Сърцанова дипломиран психолог, консултант. Основател на Астростудио (astrostudio.training). Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“, „Body language“ .
PAUL EKMAN GROUP, LLC Certificate of Training Work Expert Level/Family Expert Level.
DOMESTIC VIOLENCE RISK ASSESSMENT AND MANAGEMENT The Centre for Research & Education on Violence against Women and Children (CREVAWC), The University of Western Ontario, Fanshawe College and the London Coordinating Committee to End Women Abuse.

Автор на книгата „Хороскопът: „Мистичното пътуване на модерния герой”” (The Horoscope: The mystical journey of the modern hero: Discover Your True Self and Identity Beyond).
Jon Morrow’s Guest Blogging course Certificated.

Leave a Reply

За автора

Rali Sar

Ралица Сърцанова дипломиран психолог, консултант. Основател на Астростудио (astrostudio.training). Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“, „Body language“ .
PAUL EKMAN GROUP, LLC Certificate of Training Work Expert Level/Family Expert Level.
DOMESTIC VIOLENCE RISK ASSESSMENT AND MANAGEMENT The Centre for Research & Education on Violence against Women and Children (CREVAWC), The University of Western Ontario, Fanshawe College and the London Coordinating Committee to End Women Abuse.

Автор на книгата „Хороскопът: „Мистичното пътуване на модерния герой”” (The Horoscope: The mystical journey of the modern hero: Discover Your True Self and Identity Beyond).
Jon Morrow’s Guest Blogging course Certificated.

Теми