fbpx
Начало » АСТРОЛОГИЯ » Венера в Лъв – да се обичаме?
АСТРОЛОГИЯ Венера

Венера в Лъв – да се обичаме?

 

 

Венера ще преминава през знака Лъв до 10/7/2018 

Трябва да се откажеш от живота, който си планирал, за да можеш да получиш живота, който те очаква.

Джоузеф Кембъл

Любовта извън клишето

Венера в Лъв – красива, нежна, грациозна – ни нашепва тихо да обърнем поглед от света и да го концентрираме върху нас, за да открием онази красота, която колкото и да търсим навън няма да открием. Тази планета е символ на самочувствието и желанието ни да бъдем красиви, ценени, обожавани и уважавани. Колкото повече се вглеждаме в себе си, толкова повече усещаме и докосваме истинската си красота, значимост и стойност. 

Да се обичаме? Ами тогава защо не погледнем честно онези неща, които ни дразнят в нас. Да признаем омразата си към тях, е начин да ги забележим и да придобием контрол над влиянието им (всъщност, може и да са ни полезни поради някакви други черти в характера ни).
Когато Венера преминава през знака Лъв ще събуди музата на вдъхновението, която живее във всеки от нас, за да ни дари с най-прекрасните си плодове на любовта, страстта и копнежа. Ще усетим колко важно и необходимо е да се научим да обичаме и ценим себе си с всички слабости, с всички недостатъци. Звучи парадоксално, но точно в слабостите ни се спотайва голяма сила. Нерядко, те са защитния механизъм, с който се предпазваме от недоброжелателното нахлуване на чужди убеждения или морални оценки. Ако сменим фокусът и погледнем на „слабата ни“ страна като на защитна броня с голяма вероятност ще приемем тези качества като приятели, вместо като врагове.

Съчетанието на Венера и Лъв ще отключи онази част от природата ни, която е естествена, спонтанна и по детски наивна. Колко пъти са ни повтаряли, че трябва да пораснем, да узреем и помъдреем, да се съобразяваме с изискванията и условностите на света, за да успеем.

Но какво ни носи това?

Ами ако прекъснем връзката с детето в нас, ако изгубим спонтанността и радостта си и от най-малките неща? Рано или късно ще се почувстваме изпразнени от съдържание, въпреки, че външно не изглежда така. Тогава Венера в Лъв отново ще ни напомни, че сме забравили за стойността и важността на  уникалността ни. Не е животоспасяващо околните винаги да ни се възхищават, най-малкото защото често се изправяме пред завистта. Нима всеки от нас не е завидял поне веднъж в живота си. Разбира се! Но завистта може да се превърне в силен мотив да се конкурираме и да покажем, че ние също можем да постигнем онова, но не което другите имат, а това, което винаги ни е вдъхновявало. При това достатъчно качествено и продуктивно. Ако се подадем на афекта от завистта, може и да се изкушим от лесната страна. Вместо да бъдем изобретателни и да вложим енергия и усилия в собствени цели, просто ще подлагаме крак на онези хора, които имат куража да рискуват и да бъдат уникални.

Няма начин хубавото да се случи без нашето участие и усилие. Можем да визуализираме, да медитираме или да се молим нещата да се случат, но ако разчитаме на тази пасивност, рискуваме да изпуснем най-сладкото чувство – победата, че сме надвили страха и препятствията със собствения ни разум и действия.

Здравословен егоизъм vs. смирението

Мисията на Венера в Лъв е да ни научи да разпознаваме и ценим първо собствените си загуби и успехи, вместо да имитираме или преживяваме чуждите. Винаги можем да бъдем поне за малко егоцентрични, капризни и даже своенравни, за да съхраняваме уникалността си. Не е казано, че трябва да нагрубяваме или отхвърляме другите, за да чувстваме превъзходство. Напротив, стремежът към превъзходство е незрялата потребност, която по-скоро ни прави комични, вместо значими.

Има нещо като формула, която може да ни помогне да разрешим загадката за самочувствието и стойността ни. Всичко, което харесваме и на което се възхищаваме, е същото, което притежаваме, но поради някакви обстоятелства не сме дръзнали да развием. А за това се изисква смелост и малко способност да рискуваме. Страхът, че не можем да го постигнем или нагласата, че нямаме този талант са вменени много често от възпитание, социална среда или влиянието на колективния идеал за красиво и грозно, за истинско или фалшиво, за добро или пошло. Ако се подадем на удобството да бъдем приемани без критики, не ни остава нищо друго, освен да се смирим с това, което имаме.

Няма нищо лошо в умението да се смиряваме, понякога вероятно е наложително, но когато смирението ни се превърне в житейска стратегия по-скоро казваме на света – „Ок, така ми било писано, някой ми каза, че такава е моята карма, друг, че това са уроците в живота ми.“ Не звучи ли като удобно извинение, за да се предпазим от усилието и личната отговорност? Именно в този момент Венера в Лъв се появява с целия си блясък и непримиримост към условностите и изкуствените ограничения, за да ни сръчка и извади от унеса – „За бога, престани да хленчиш и да се оплакваш окаяната си съдба, защото съдбата няма нищо общо с това, а само твоите окаяни мисли.“

Здравословният егоизъм не ни прави аутсайдери, а чрез него отсяваме автентичното от чуждото. Когато открием какво наистина ценим и харесваме ще придобием и волята да го отстояваме. Непрекъснато ще ни се налага да го отстояваме. И ако на някой не му харесва, значи този някой има проблем.

За истинското и фалшивото

Още от ранна възраст сме се научили да проявяваме онези черти от природата си, които допадат на родителите или на близките хора около нас, за да можем да спечелим тяхното внимание, любов и одобрение. Несъмнено се налага да потискаме част от природа си, за да бъдем харесвани и обгрижвани, но така неусетно започваме да се преструваме и да влизаме във фалшиви роли. Когато Венера минава през Лъв потиснатото в нас надига глас и търси изява навън. Колкото повече го задушаваме, толкова повече рискуваме да загубим радостта и самоувереността си.

По време на този транзит имаме възможността да се разкрием и да бъдем това, което сме, а не такива, каквито са ни наложили да бъдем. Венера в Лъв ще възстанови връзката с вътрешната ни красота, ще повдигне духа ни, ще отключи спонтанността ни. През този период ще се почувстваме освободени и заредени с много енергия и творчески идеи. Ако досега сме били плахи и тихи ще усетим силен порив да излезем напред и да се покажем на света.

Периодът е изключително подходящ за всякакви творчески и артистични занимания. Можем да поиграем, да флиртуваме или просто да се закачаме със света. Колкото повече се забавляваме, толкова повече ще вкусим от сладките плодове на екстаза и радостта да сме себе си.

Харесва ли ти?
5
Sending
User Review
4.92 (12 votes)

Ако искаш да получаваш известия за всичко ново от блога се запиши за нашия бюлетин!

[email-posts-subscribers namefield=”No” desc=””]

Comments

comments

Rali Sar

Ралица Сърцанова дипломиран психолог, консултант. В настоящия момент специализира в областта на криминалната психология. Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“, „Body language“ . PAUL EKMAN GROUP, LLC Certificate of Training Work Expert Level/Family Expert Level.

Автор на книгата „Хороскопът: „Мистичното пътуване на модерния герой”” (The Horoscope: The mystical journey of the modern hero: Discover Your True Self and Identity Beyond).
Jon Morrow’s Guest Blogging course Certificated.

Добавете коментар

Напишете коментар

За автора

Rali Sar

Ралица Сърцанова дипломиран психолог, консултант. В настоящия момент специализира в областта на криминалната психология. Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“, „Body language“ . PAUL EKMAN GROUP, LLC Certificate of Training Work Expert Level/Family Expert Level.

Автор на книгата „Хороскопът: „Мистичното пътуване на модерния герой”” (The Horoscope: The mystical journey of the modern hero: Discover Your True Self and Identity Beyond).
Jon Morrow’s Guest Blogging course Certificated.

Теми