Психологически хороскоп

Психологическата астрология е хуманистично ориентирана, т.е. насочена е към проблемите на личността и тяхното разрешаване. Това е една сравнително нова дисциплина – клон в астрологията, появила се през 60-те години на миналия век. Може би един от основоположниците на психологическата астрология е Карл Густав Юнг, който в по-късните етапи на своята психиатрична практика проявява интерес към езотериката, особено средновековната алхимия и впоследствие към астрологията. Работейки с шизофренно болни, той открива колко богат е вътрешния свят на тези хора. Много от тях, които са били съвсем непросветени, в епизоди на психотични пристъпи му разказвали митологически приказки, без изобщо да имат представа, че такива наистина съществуват. Това го навежда на мисълта за дълбокия архетипен символизъм на повтарящи се и универсални образи, заложени у всеки човек, без значение расата, културата или религиозната принадлежност.

Насочвайки интереса си към астрологията, Юнг открива, че хороскопът е символична картина на собствената ни психика с всичките ни потребности и надежди. В психологическата астрология се изследват повече подсъзнателните процеси, които протичат в самия човек. Тези процеси са „отговорни” и за външните събития, които ни се случват, но преди да се отиграят в света навън, ние ги преживяваме вътрешно. Например, ако човек е роден на пълнолуние, астрологически това означава, че в рождената  му карта Слънцето и Луната ще бъдат в аспект опозиция. В класическата астрология този аспект се тълкува като развод на родителите, а по-късно ще отрази и развода на самия човек в зрялата му възраст. Така изтълкувано обаче, не носи никаква полезна информация на човека. Той просто чака събитието рано или късно да се случи.

В психологическата астрология, целта на астролога е да насочи вниманието на човека навътре към него и да му подскаже, че той самия има вътрешен конфликт, който може да разреши. Ако Слънцето е символ на нашето съзнание и АЗ, то Луната символизира подсъзнанието и инстинктите и процесите, които протичат под прага на съзнанието. Когато интерпретираме, че двете Светила са в опозиция, т.е. на 180 градуса едно от друго, се оказва, че човек се блъска между двете тенденция – съзнанието му и Аз искат едно, подсъзнанието обаче „чувства” друго. Тъй като Слънце и Луна е класическата брачна двойка (хиерос гамос) – Съпруг и Съпруга, в истинския живот тази опозиция може да се разиграе като реален развод между човека и неговия партньор. Но ако поработи върху вътрешната дилема, има реалните шансове да разреши този конфликт. Ето, горе-долу така работи психологическата астрология. Благодарение на нея може да се проследят различни комплекси, нездравословни модели, дори и по-сериозни проблеми, които влошават качеството на живота на човек. Много лесно се открива причината за симптома или проблема в хороскопа, докато само психологически на психотерапевта ще му трябва много време, докато стигне до сърцевината на конфликта. Колкото по-неосъзнати сме, означава, че външните събития ни влияят и „контролират” живота ни.

В концепцията на психологическата астрология е залегнал лайтмотивът, че всичко зависи от нас и от нашата упорита работа. Какъвто и потенциал да се крие в хороскопа, ще мине време, за да го открием и реализираме. Всяка точка в интерпретацията на психологическия хороскоп е значима и носи информация за това накъде и как да работим, за да бъдем себе си. Нерядко, в него има толкова противоположни теми и тенденции, които трудно се описват заедно, а какво да кажем ако трябва да ги помирим и интегрираме в собствената си природа. Колкото е по-голямо напрежението, толкова  по-голям е и потенциала ни.

Когато се родим, попадаме в определена среда, която ни поставя някакви изисквания към модела ни на поведение. Така ние се чувстваме притиснати да отговорим на тези очаквания, за да не бъдем отхвърлени от любимите ни хора и от средата ни. За съжаление, част от истинската ни природа приспиваме неохотно и започваме да играем играта на големите. Но нищо от това, което сме потиснали не стои кротко, рано или късно то ще се надигне разбунтувано, за да привлече вниманието и тогава започва истинското ни израстване и осъзнаване както на самите нас, така и на света.

Хороскопът може съвсем точно да покаже онези латентни черти от характера ни, заложби и потенциали, които трябва да разгърнем, за да бъдем в синхрон с автентичната си природа. В противен случай се оставяме на инерцията и на хаоса на живота. Психологическата астрология ни помага да видим тези страни от себе си и ако ги осъзнаем като наши и ги интегрираме, тогава вече имаме контрол над живота си. Всичко, което не осъзнаваме у себе си, идва в живота ни под формата на хора и събития. Ако, например, дълбоко в себе си сме потиснали гнева си и не го признаем открито, то в живота ни непрекъснато ще го привличаме под формата на агресивни хора или събития, които ще ни докарват до ярост. Ако пък сме потиснали конкурентната си и самонадеяна личност, непрекъснато ще се конфронтираме с нея и с такъв род хора, които ще ни провокират да развием тази част от природата си. Когато осъзнаем, че тези качества са наши, тогава вече няма нужда външни събития да ни „притискат” и можем свободно да разполагаме с това качество.

И психологическата астрология работи с всички точки в хороскопа и с всички взаимовръзки, както класическата астрология. За разлика от втората обаче, тази нова дисциплина пречупва всичко през призмата на човешката ни психология, а това са нашите потребности, копнежи, потенциали. Целта ѝ е да насочи вниманието на човек към реализацията на тези способности, а не да очаква наготово всичко. За да откликнем на хороскопа си, за да го разгърнем обаче, се изисква много енергия, упоритост и увереност. Много по-лесно е астрологът да ни каже какво ще се случи и само да чакаме, но тогава предаваме цялата си енергия и контрол в неговите ръце и в ръцете просто на случайността. Но ако искаме да усетим връзката с автентичните си корени, се налага да се потрудим и да бъдем смели когато „губим“ и когато постигаме успех.

Консултацията е с продължителност 55 мин. и струва 60 лева.

Facebook Comments
Sending
User Review
0 (0 votes)
Благодаря Ви!