young people studying with tablet 4069
young people studying with tablet 4069
НАСОКИ

5 въпроса, които трябва да си зададете преди интервю за работа

Повечето хора, изпитват притеснение, когато знаят, че им предстои интервю за работа. Как ще се представя? Дали ще отговоря на очакванията на бъдещия работодател? Как да отговоря на въпросите, за да ги впечатля? И всякакви други подобни въпроси, на които е добре да обърнем внимание на подготовката преди нашето интервю за работа

Но преди да вдигнете телефона, за да си уговорите среща, се опитайте да помислите по няколко основни въпроса, които ще ви помогнат да преодолеете тревожността и опасенията. Каква е вероятността да впечатлите бъдещите работодатели и да се изправите пред конкуренцията, ако не сте убедени, че наистина искате тази работа?

Какъв е моят мотив за избора ми?

Мотивите на всеки човек могат да са различни, и е важно да сте наясно с тях. Желанието, свързано с печелене на повече пари или статус не е толкова важно, колкото това, да знаете защо искате тази работа. Липсата на яснота относно личната вътрешна мотивация, често се превръща в най-слабото място на човек и причина за неуспех. Нека си представим, че искате по – добро заплащане? Разочарованието от недоброто заплащане в настоящата ви работа, може да се окаже ахилесовата ви пета и да се пренесе в неоснователни претенции пред новите работодатели. Важно е да сте наясно защо искате точно тази работа, за да вдъхвате увереност и да покажете какво можете да допринесете за тази компания.

Мога ли да се справя с това?

Колкото и да сте добри в работата си, не подценявайте изискванията на вашите работодатели. Ако средата е конкурентна, това ще бъде предизвикателство за вашите способности. Но ако тя се крепи на конфликти и интриги, едва ли можете да покажете най-доброто от себе си. Истината е, че работодателя и неговите послания за успех се пренасят и в работната атмосфера на компанията. Ако фирмената концепция се крепи на изтощителни изисквания без ясна визия за това, не търсете вината за провала в себе си. Просто не сте на правилното място. Не се страхувайте да потърсите здравословна професионална среда.

Как да се докажа?

Неоснователните обещания и помпозните лозунги са фалстарт и всеки добър работодател ще го разпознае това още в самото начало. Мълчанието и стеснителните реакции ще бъдат също ваши врагове. Запомнете, ако знаете собствените си мотиви и уменията си, няма за какво да се тревожите, защото ВИЕ СТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТ и много работодатели имат нужда именно от вашите умения. Вие не сте роб, който да подарява труда си и това трябва да е ясно послание на интервюто.
Самочувствието ви е важен спътник. Не предприемайте излишни маневри и обещания, които няма как да изпълните, защото те не са във вашата компетентност. Работодателят също е професионалист и знае за тези хитрини.

Имам ли ясна визия?

Мотивационните писма са отлично средство,, което показва силните страни мотивацията на човек. Доколко обаче автентично е това писмо? То може да е малкото камъче, в което можем да се спънем и паднем. Не е нужно да градим въздушни кули, за да впечатлим. Достатъчно е да вярваме в онова, което показваме. Никой не иска от вас да правите невъзможното (или поне интелигентните работодатели). Това, което е нужно да направите е да им покажете, че искате да сте част от техния екип. Ясно и почтително ги убедете, че вашите умения, ще допринесат за просперитета и успеха на компанията.

Имам ли ясна концепция?

Преди да се явите на интервю убедете се, че сте наясно с визията и философията на компанията. Възможно е да не споделяте нейните интереси. Проучването на компанията ще ви даде вътрешна увереност и ще ви помогне да разберете дали това е правилното място за вас или не.
И ако все пак откриете общи неща между вашите и фирмата, която ви е поканила на интервю, не се страхувайте да положите усилия и да им покажете, че сте най-добрият за работата.

С този набор от няколко въпроса, спокойно можете да подготвите вашата заявка за бъдещите ви работодатели. Ще излъчвате увереност и професионализъм. А те търсят точно това.

Статията в оригинал: Analysing minds

Facebook Comments
Sending
User Review
0 (0 votes)
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •