Домовете

 

Домовете в астрологията описват арената, на която планетите разгръщат своята енергия. 12-те дома символизират различни сфери от живота на човек. Те са свързани повече с външната среда и обстоятелства, отколкото с вътрешното ни състояние, тъй като имат отношение към въртенето на Земята около собствената й ос, т.е. с цикълът ден/нощ, докато планетите имат своя орбита и нямат такова влияние върху Земята.

Кратко описание на домовете

Първи дом

Асцендентът е една от най-важните точки в хороскопа. Той символизира нашето отношение, както към самите нас, така и към света. Асцендентът показва как изразяваме нашата индивидуалност. Той служи като маска, която ни предпазва от предизвикателствата на външния свят. Това е нашата персона или лицето, което показваме на другите, преди да разкрием истинската си същност. Това е първата енергия, която сме почувствали с раждането. Асц показва как е преминал и процеса на собственото ни раждане, отразява първите години след раждането ни. Асц е точка, която е свързана с ролята, която играем, със защитния механизъм, който използваме, за да отговорим на очакванията на околните. Асц често показва външния ни вид и особености на физиката ни.

Втори дом

Втори дом определя отношението ни към собствените ни таланти и способности. Това е земен дом, който показва нашите притежания, всички движими притежания и отношението ни към тях. Дали ще проявим пълния си капацитет, ще се разгърнем и ще получаваме това, което ни се полага. Тук са нашите ценности и отношението ни към тях, но не само материални, а и лични ценностни качества, които притежаваме.  Втори дом ще покаже начините, по които ще заработваме парите си, чрез професия или друг начин. Той е един от професионалните домове. Това е домът на физическата ни издръжливост, на енергийната ни аура. Този дом също има отношение към здравето. По него може да видим енергийното си състояние и къде има пробив.

Трети дом

Трети дом е домът на социалните взаимоотношения. Този дом показва как ще учим, как попиваме информацията и как работим с информацията и изобщо познанието. Трети дом ще покаже нашите братя и сестри, както и близките роднини и съседи и общуването ни с тях. Началното и средното ни образование. Взаимоотношения с учители и възпитатели. Всички наши пътувания на по-къси разстояния и преживяванията ни по време на път.

Четвърти дом

Четвърти дом е домът на корените и потеклото ни, традициите и възпитанието в семейството. Този дом е воден и се свързва с кармата. Той ни показва родовата карма, какви наследствени модели или комплекси сме унаследили. Четвърти дом е най-ниската точка в хороскопа и е свързан с подсъзнанието ни, какво крием и какво потискаме. Домът показва каква е била семейната обстановка в ранните години от живота ни, в последствие ще каже и какво семейство ще създадем. Той описва домът ни и атмосферата в дома. В западната астрология се приема, че това е домът, който описва единия от родителите, по-често бащата, тъй като е дом, който е свързан със скритите неща, а бащата в първите години от детството липсва и детето го приема като по-тайнствения родител. По принцип четвърти дом описва по-нежния и грижовен родител. Този дом показва и как ще протекат последните години от живота ни. Описва недвижимите имоти.

Пети дом

Пети дом е домът на нашата идентичност и показва начина, по който подхождаме към себе си като уникална личност. Той се свързва с всичко, което създаваме или творим, а творбата отразява нас самите. Тук е всичко, което можем да създадем, чрез сърцето и любовта. Това е домът на любовта от сърцето ни, на любовните афери и сексуални връзки, които не са обвързани с брак. Описва какъв тип любим/любима ще привлечем, как обичаме и какво даваме, когато ни обичат. Това е домът и на нашите деца, показва техните характеристики и типа взаимоотношения, които ще имаме с тях. Този дом е всичко онова, което обичаме да правим – хоби, игра, хазарт, спорт, конкурси, състезания. В женска карта описва бременността и условията на протичане на бременността. Пети дом е и домът на политиката и политическите ни пристрастия. Тук са всички занимания, свързани с рискуване и хазарт, включително и спекулациите на фондовите борси.

Шести дом

Шести дом е домът, който показва отношението ни към всекидневните отговорности. Шести дом ще разкрие начинът ни на работа, метода и подхода към професионалните си отговорности. Този дом е свързан със взаимоотношенията ни с колеги, как си сътрудничим и доколко сме толерантни. Той може да опише типът дейност или професията, която си избираме, но по-често типа работа. От друга страна шести дом, подобно на втори показва и нашето здраве и отношението ни към собственото ни тяло, как се грижим и как се лекуваме. За разлика от втори дом, обаче шестият дом показва не енергийния дисбаланс, а самите физически заболявания, към които сме предразположени. Той също така отразява всичките ни хигиенни и хранителни навици. Освен грижата за себе си, показва и как се грижим за другите. Този дом описва отношението ни към домашните любимци и самите домашни любимци.

Седми дом

Седми дом отразява всичко, което не сме осъзнали за себе си и ще проектираме в хората около нас. Този дом описва брачните партньорства, типа партньор от който имаме нужда за да ни допълни. Ще покаже отношението ни към брака като институция, колко брака ще имаме. Седми дом е дома на най-близките ни приятели, с които споделяме и искаме помощ. Като цяло този дом показва какви хора ще привличаме през живота си. Тук освен най-близките ни любими и приятели са и откритите ни врагове. Освен брачните партньорства, седми дом се свързва и с бизнес партньорствата и с начина по-който се споразумяваме, изслушваме и се съобразяваме с мнението на другите. Тук са и всички съдебни дела и показва дали печелим или има тенденция да губим при съдебни дела. Този дом описва клиентите, публиката, нашия адвокат и личен лекар.

Осми дом

Осми дом е противоположния на втори и описва чуждите ресурси и подкрепата, която имаме нужда да получим от другите. Този дом е всичко, което не притежаваме, а го получаваме от околните. Тук са финансовите възможности на нашите партньори, наследствата, които получаваме от близки и роднини. Към този дом са и всички съдебни дела, които водим за обезщетения и издръжки. Осми дом показва данъците и парите, които дължим, кредити и заемите, които сме взели без значение от банка или приятел. В друг аспект този дом е воден и описва личната карма, която имаме. Тук са и всичките ни потиснати още от детството негативни емоции и чувства. Като кармичен дом тук са и всички обстоятелства, на които не можем да се противопоставим или да контролираме. Осми дом е на внезапните кризи, които застрашават живота ни – катастрофи, болести, спешни операции, кражби. Свързан е също със здравето, но описва по-скоро внезапните или тежки заболявания. Той е свързан със смъртта и трансформациите и всичко, което ни интересува около окултизма и езотеризма. Тук са негативните влияния, черните магии, външните вмешателства. Осми дом описва сексуалните ни взаимоотношения и отношението ни към секса.

Девети дом

Девети дом е противоположния на трети и описва начина, по който ще развиваме и разширяваме мирогледа и убежденията си. Това е домът на философското ни разбиране за живота, моралните и културните ни ценности. Чрез този дом можем да видим с каква раса и култура сме свързани и отношението ни към тях. Девети дом, за разлика от трети, който е свързан с началното ни обучение, показва връзката ни с висшето образование, как учим, дали изобщо ще учим и взаимоотношенията с преподаватели. Този дом отразява и какви духовни учители по житейския си път ще срещнем, учители, които са проекция на вътрешните ни водачи. В този дома са духовните учения, но и рекламата, издателската дейност.

Десети дом

Десети дом е противоположен на четвърти дом и отбелязва най-високата точка в хороскопа. Този дом бележи върха в кариерата, който можем да достигнем и по какъв начин ще го осъществим. Десети дом показва също и от какво обществото има нужда и с какво като професия и социален живот можем да бъдем полезни на обществото. Тук са признанието и авторитета, които можем да постигнем. Тук са и всички авторитетни лица, с които ще се сблъскаме и можем да видим в какви отношения ще бъдем с тях. Десети дом е и свързан с т.нар. родителска ос. Той също показва един от родителите, по-скоро онзи, който се грижи за нашето възпитание. В западната астрология се приема като дом, описващ майката.

Единайсти дом

Единайсти дом е противоположен на пети дом и той описва как ще ни обичат другите – в пети дом отдаваме любов, по единадесети получаваме. Този дом е свързан с приятелите ни и съмишлениците, които ще привличаме и показва отношенията ни с тях. Показва груповата работа и отношенията ни с групата. Единадесети дом описва нашите идеали, към които се стремим, визията ни за бъдещето и какво правим за да го постигнем. Тук са всички неправителствени организации и асоциации. Този дом също е свързан с децата, но по-скоро със заварените или осиновени деца.

Дванайсти дом

Дванайсти дом е противоположен на шести дом и описва психологическото ни състояние и здраве, за разлика от шести, който описва физическото ни здраве. Дванадесети дом е най – скритият и потаен дом, свързан с колективното подсъзнание от една страна и с колективната ни карма от друга. Тук ние потискаме всичките си страхове и негативни качества, които не искаме да признаем, че притежаваме. Този дом управлява всички скрити процеси, невидими за човешкото око или разум. За това е домът, който показва нашите тайни врагове  или потиснатите страхове, които проектираме върху другите. Този дом управлява болниците, психиатриите, затворите, манастирите и ашрамите, т.е. всички заведения, в които попаднали там, доброволно или не, сме изолирани от света. Това е и домът, който показва как е протекла бременността на майка ни и как ние сме се чувствали в утробата.

Facebook Comments
Sending
User Review
0 (0 votes)
Благодаря Ви!