fbpx
Начало » РАЗЛИЧЕН ФОКУС » Силата на Позитивната Психотерапия
РАЗЛИЧЕН ФОКУС

Силата на Позитивната Психотерапия

Sending
User Review
0 (0 votes)

 В страданието да се вижда само страдание и в
конфликта само заплаха означава недоразумение, което във
възпитанието и психиатрията води до непредвидими последствия
Носрат Песешкиян

През 2010- 2011 се запознах отблизо с Позитивната психотерапия и дружеството по Позитивна психотерапия в България. Създаден от Носрат Песешкиян през 60-те години, метода съчетава различията между културите, залага на идеята за единство на психиката и позитивното начало.

През очите на д-р Песешкиян, всеки човек е система от различни компоненти взаимно свързани, и всяко нарушение на дори един компонент води до нарушение в цялата система. Името си Позитивната психотерапия взима от лат. positum- основаващ се на реални факти, действителен, цялостен. В този смисъл, действителни са не само конфликтите и нарушенията, но и способностите на човек, които често могат да останат скрити или недоразвити. В този случай те се превръщат в източник на конфликти и дори мога да доведат до заболяване. Именно това дава основание на лекарите и терапевтите да заговорят за психосоматика или за физическият израз на психологическия симптом. Психосоматиката е точно връзката между тяло и психика- анализирайки и запознавайки се е физичния симптом, ние можем да достигнем до неговото ядро и да работим за облекчаване или премахване на симптома заедно с терапевта без медикаментозна намеса.

Това, което прави Позитивната психотерапия толкова ценна и работеща е нейното виждане за кризата и конфликта- всеки конфликт съдържа своето решение в себе си, а всяка криза се проявява като шанс за промяна или справяне с предизвикателство. Откривайки позитивното послание в проблема, ще успеем да преодолеем трудността, както и да си изградим механизъм за справяне.

Позитивната психотерапия определя и четирите зони на конфликта

positive

Във всеки момент, в който ние концентрираме прекалено много енергия само в една от областите за сметка на друга, се появява симптоматика, която ни сигнализира, че нещо не е наред и най- вече, че балансът е нарушен.

girl_with_heels_high_people_1600x900_hd-wallpaper-1917823

Докато традиционните психотерапевтични методи целят да работят към симптома, Позитивната психотерапия има за цел систематично да извлече и усили скритите, вътрешни ресурси на всеки човек и по- конкретно- позитивните емоции, силата на характера, което води до позитивни, устойчиви взаимоотношения и вътрешно мотивирани постижения. По своя уникален начин тя премоделира терапевтичния пейзаж, отдавайки еднакво внимание на позитивното и негативното, за да може да постигне баланс между силните и слабите страни на човека. Именно интегрирането на двете с цел достигане на вътрешен баланс е и най- голямото предизвикателство пред терапевта, а именно да се улови същността на човека, такава, каквато е. През позитивната психотерапия терапевта прави опит да интегрира слабите страни с добродетелите; дефицитите с уменията; симптоматиката с причините за нея; опасностите с уязвимите места.

Ние знаем, че нашият мозък реагира по- силно на негативното, точно защото не е предразположен към него. Хората се поддават на негативното много по- лесно и в този смисъл култивирането на позитивни емоции се превръща в предизвикателство и умение, което трябва да заучим в някакъв етап от нашият живот. И в този смисъл ако през психотерапията ние успеем да създадем процес, който да ни помага да извеждаме позитива от житейски ситуации, да го отчитаме и дори допълваме, бихме елиминирали симптомите и дори подобрили нашето съществуване в социума. За тази цел обаче имаме нужда от нашите вътрешни ресурси.

За това в позитивната психотерапия ние смятаме, че подчертаването на силните страни и добродетелите, наред с облекчаване на симптома е по- добрия терапевтичен подход. Точно, както здравето е по- добро от болестта, увереността от страха, спокойствието от стреса, сътрудничеството от спора, надеждата от отчаянието…Разбира се, в никакъв случай не искам да кажа, че Позитивната психотерапия пренебрегва негативните емоции, точно обратното- това би било крайно наивно. Тя не отрича негативната емоция, нито подканя хората да виждат света през розови очила, а цели да утвърди преживяванията, докато насърчава хората да се замислят за своите преимущества и намират потенциалните позитиви от трудните и травматични ситуации.

Подобно на други методи, Позитивната терапия си има своите инструменти и методики чрез, които се поднася другата гледна точка на човека- транскултуралният подход се поднася под формата на притчи и приказки, които помагат на човек да види една друга картина на своята ситуация и да преосмисли кризата.

И в духа на темата нека ви разкажа една приказка:

Всичко е в твоите ръце

Някога отдавна, в древен свещен храм Учителят предавал неуморно своята мъдрост на учениците си. Но веднъж, най-способният от тях се запитал: “Няма ли все пак въпрос, на който нашият Учител да не може да отговори?” И решил да провери. Отишъл на близката зелена ливада, хванал най-красивата пеперуда и я скрил в дланите си. След което се върнал и с хитра усмивка се изправил пред Учителя:

– Кажете Учителю, каква пеперуда държа между дланите си – жива или мъртва?

Ученикът здраво държал пеперудата и бил готов да я смачка заради своята истина.

Без дори да обърне поглед към  своя възпитаник, Учителят отговорил:

– Всичко е в твоите ръце!

А вие, спомняте ли си коя беше вашата любима приказка?

Галина Кабаджова

Психотерапевт, Кариерен консултант

ptherapytoday@gmail.com

www.analysingminds.com

Comments

comments

Галина Кабаджова

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт.Тя е съосновател на Analysing Minds. Нейната частна практика се фокусира върху индивидуална, фамилна терапия и личностно профилиране. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица.

Добавете коментар

Напишете коментар

За автора

Галина Кабаджова

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт.Тя е съосновател на Analysing Minds. Нейната частна практика се фокусира върху индивидуална, фамилна терапия и личностно профилиране. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица.

Теми