Начало » РАЗЛИЧЕН ФОКУС » Силата на Позитивната Психотерапия
РАЗЛИЧЕН ФОКУС

Силата на Позитивната Психотерапия

 В страданието да се вижда само страдание и в
конфликта само заплаха означава недоразумение, което във
възпитанието и психиатрията води до непредвидими последствия
Носрат Песешкиян

През 2010- 2011 се запознах отблизо с Позитивната психотерапия и дружеството по Позитивна психотерапия в България. Създаден от Носрат Песешкиян през 60-те години, метода съчетава различията между културите, залага на идеята за единство на психиката и позитивното начало.

През очите на д-р Песешкиян, всеки човек е система от различни компоненти взаимно свързани, и всяко нарушение на дори един компонент води до нарушение в цялата система. Името си Позитивната психотерапия взима от лат. positum- основаващ се на реални факти, действителен, цялостен. В този смисъл, действителни са не само конфликтите и нарушенията, но и способностите на човек, които често могат да останат скрити или недоразвити. В този случай те се превръщат в източник на конфликти и дори мога да доведат до заболяване. Именно това дава основание на лекарите и терапевтите да заговорят за психосоматика или за физическият израз на психологическия симптом. Психосоматиката е точно връзката между тяло и психика- анализирайки и запознавайки се е физичния симптом, ние можем да достигнем до неговото ядро и да работим за облекчаване или премахване на симптома заедно с терапевта без медикаментозна намеса.

Това, което прави Позитивната психотерапия толкова ценна и работеща е нейното виждане за кризата и конфликта- всеки конфликт съдържа своето решение в себе си, а всяка криза се проявява като шанс за промяна или справяне с предизвикателство. Откривайки позитивното послание в проблема, ще успеем да преодолеем трудността, както и да си изградим механизъм за справяне.

Позитивната психотерапия определя и четирите зони на конфликта

positive

Във всеки момент, в който ние концентрираме прекалено много енергия само в една от областите за сметка на друга, се появява симптоматика, която ни сигнализира, че нещо не е наред и най- вече, че балансът е нарушен.

girl_with_heels_high_people_1600x900_hd-wallpaper-1917823

Докато традиционните психотерапевтични методи целят да работят към симптома, Позитивната психотерапия има за цел систематично да извлече и усили скритите, вътрешни ресурси на всеки човек и по- конкретно- позитивните емоции, силата на характера, което води до позитивни, устойчиви взаимоотношения и вътрешно мотивирани постижения. По своя уникален начин тя премоделира терапевтичния пейзаж, отдавайки еднакво внимание на позитивното и негативното, за да може да постигне баланс между силните и слабите страни на човека. Именно интегрирането на двете с цел достигане на вътрешен баланс е и най- голямото предизвикателство пред терапевта, а именно да се улови същността на човека, такава, каквато е. През позитивната психотерапия терапевта прави опит да интегрира слабите страни с добродетелите; дефицитите с уменията; симптоматиката с причините за нея; опасностите с уязвимите места.

Ние знаем, че нашият мозък реагира по- силно на негативното, точно защото не е предразположен към него. Хората се поддават на негативното много по- лесно и в този смисъл култивирането на позитивни емоции се превръща в предизвикателство и умение, което трябва да заучим в някакъв етап от нашият живот. И в този смисъл ако през психотерапията ние успеем да създадем процес, който да ни помага да извеждаме позитива от житейски ситуации, да го отчитаме и дори допълваме, бихме елиминирали симптомите и дори подобрили нашето съществуване в социума. За тази цел обаче имаме нужда от нашите вътрешни ресурси.

За това в позитивната психотерапия ние смятаме, че подчертаването на силните страни и добродетелите, наред с облекчаване на симптома е по- добрия терапевтичен подход. Точно, както здравето е по- добро от болестта, увереността от страха, спокойствието от стреса, сътрудничеството от спора, надеждата от отчаянието…Разбира се, в никакъв случай не искам да кажа, че Позитивната психотерапия пренебрегва негативните емоции, точно обратното- това би било крайно наивно. Тя не отрича негативната емоция, нито подканя хората да виждат света през розови очила, а цели да утвърди преживяванията, докато насърчава хората да се замислят за своите преимущества и намират потенциалните позитиви от трудните и травматични ситуации.

Подобно на други методи, Позитивната терапия си има своите инструменти и методики чрез, които се поднася другата гледна точка на човека- транскултуралният подход се поднася под формата на притчи и приказки, които помагат на човек да види една друга картина на своята ситуация и да преосмисли кризата.

И в духа на темата нека ви разкажа една приказка:

Всичко е в твоите ръце

Някога отдавна, в древен свещен храм Учителят предавал неуморно своята мъдрост на учениците си. Но веднъж, най-способният от тях се запитал: “Няма ли все пак въпрос, на който нашият Учител да не може да отговори?” И решил да провери. Отишъл на близката зелена ливада, хванал най-красивата пеперуда и я скрил в дланите си. След което се върнал и с хитра усмивка се изправил пред Учителя:

– Кажете Учителю, каква пеперуда държа между дланите си – жива или мъртва?

Ученикът здраво държал пеперудата и бил готов да я смачка заради своята истина.

Без дори да обърне поглед към  своя възпитаник, Учителят отговорил:

– Всичко е в твоите ръце!

А вие, спомняте ли си коя беше вашата любима приказка?

Галина Кабаджова

Психотерапевт, Кариерен консултант

ptherapytoday@gmail.com

www.analysingminds.com

Comments

comments

Галина Кабаджова

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт.Тя е съосновател на Analysing Minds. Нейната частна практика се фокусира върху индивидуална, фамилна терапия и личностно профилиране. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица.

Добавете коментар

Напишете коментар

Spam Blocking by WP-SpamShield

За автора

Галина Кабаджова

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт.Тя е съосновател на Analysing Minds. Нейната частна практика се фокусира върху индивидуална, фамилна терапия и личностно профилиране. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица.

Теми

Logout

Положение на планетите

Слънце 00° Овен 13' 48"
Луна 01° Везни 17' 23"
Меркурий 18° Риби 48' 39" R
Венера 23° Водолей 11' 09"
Марс 23° Телец 17' 17"
Юпитер 23° Стрелец 41' 42"
Сатурн 19° Козирог 14' 50"
Уран 00° Телец 42' 40"
Нептун 16° Риби 41' 37"
Плутон 22° Козирог 51' 34"
Хирон 01° Овен 45' 03"
TrueNode 24° Рак 29' 19" R

Родени на тази дата

21/03/2019
1685 Johann Sebastian Bach
1869 Florenz Ziegfeld
1960 Ayrton Senna
1933 Lord Michael Heseltine
1935 Brian Clough
1936 Roger Whittaker
1946 Timothy Dalton
1958 Gary Oldman
1962 Matthew Broderick

Лунни фази


Пълнолуние
Пълнолуние

Луната е във Везни
Луната е на 15 дни
Translate »