fbpx
lonely drift bottle wallpaper1366x76863392
lonely drift bottle wallpaper1366x76863392
ПРИКЛЮЧЕНИЕ

За героите и приключенията

Sending
User Review
0 (0 votes)

 

lonely-drift-bottle-wallpaper,1366x768,63392

„Имало едно време…… едно далечно царство, в което царя бил болен и немощен. Той знаел, че неговия край наближавал и че трябва да подготви синовете си за това. Но кой от тримата бил достоен да заеме неговото място. Кой от тях има потенциала и перспективата да управлява царството. Изглежда, че дошъл моментът, в който царят трябвало да подложи синовете си на тест за издръжливост, да провери техните умения и способности. Когато ги събрал им възложил задачата да открият еликсирът на младостта. Някъде там, през девет планини и през девет морета съществувала свещена и мистериозна земя, в която скъпоценния еликсир бил строго пазен от големия и силен дракон, който не позволял пиле да прехвърчи, още по-малко смъртен човечец. Това бил Еликсирът, който щял да позволи на някой от тримата братя да поеме царството в свои ръце и да го възроди….. „ 

Колко ли пъти сме мечтали, планирали или опитвали да се впуснем в търсене на мистичния еликсир. Вероятно всеки от нас чувства дълбоко у себе си, че някъде там съществува балсама за нашата душа, средството, което ще ни даде сила, вяра и безсмъртие за да поемем живота си в собствени ръце. Колко обаче от нас са дръзнали да се впуснат в това приключение, в търсене на свещения Граал? Да не броим моментите, в които сме се заричали, че щом чуем повикът на сърцето ще се отправим на път в търсене на онова магическо средство, което ще ни помогне да станем силни и непоколебими.  Дори ще ни помогне да разкрием своя потенциал. Но какво наистина толкова силно ни привлича за да се отправим в търсене на мистичния еликсир. Кое е онова, чувство, желание или копнеж, което ни провокира да се събудим от дълбокия си сън и да се отправим на път – без да знаем кога и как ще стигнем, без да имаме компас или другар? 

Човек от край време  съзнателно или не винаги е усещал този повик на сърцето си за приключение. Недоволството, застоят даже скуката и рутината са сигналите, че нещо не е наред. Ако тези усещания не са каприз, а те много рядко са такъв, не усещаме ли именно тогава, че трябва да се отправим на път? И когато изпаднем в състояние, в което се чувстваме безпомощни, безполезни и уплашени, тогава е моментът, в който се отправяме на път. Но в търсене на какво? О, да! Вероятно по-добре платена работа, по-подходящ партньор или защо не стегнем куфарите и да се “спасим” в чужбина. В такива моменти се питам, а защо по-добро заплащане? А не е ли желанието ми да сменя средата, колектива и да намеря съмишленици за да чуят идеите ми и да споделят техните. По-добър партньор – добре, а знам ли какво наистина искам от една връзка и какво мога да дам? Спасение в чужбина – спасение от какво или бягство от отговорност? Всеки опит вероятно ни прави по-смели, превръщани от обикновени хора в герои. Има успешни има и неуспешни опити. Само, че дали се замисляме за кого са успешни и за кого не? Дали пък някой не ни саботира заради нашия личен успех. Може би пък на друг не му “стиска” да се хвърли с главата напред и предпочита да осуети и нашият ентусиазъм.

Пътуването винаги значи провокация, изпитания и смътна визия за собственото ни бъдеще. От една страна несигурността ни плаши, а от друга очакванията на близките ни и на света. Всеки, който дръзне да се отправи на това геройско пътуване плаща висока цена, защото е дръзнал да се отдели от колектива, традициите, нормите и предписанията. Винаги, когато се осмелим да бъдем Аз се изправяме пред разочарованието на света. Защото другите искат да бъдем едно. Уникалността обаче знае, че този модел ще бъде потискащ и дори разрушителен за нашето здраве и психика. Но и в двата случая плащаме цена. Ако останем в потока на колектива, рискуваме да загубим своята уникална идентичност. Тогава другите са мен и аз съм другите. А къде е моят глас….? Ако ли пък отстояваме нашият Аз , се изправяме пред гнева на колектива и света. Гняв защото сме се различни и независими, защото така  имаме здрави граници на личното си пространство, умеем да допускаме само онова, което е добро за нас.   Имаме собствено мнение, уникална ценностна система и разбирания и можем да си изживеем живота си така, както искаме.

Какво по-здравословно от това да предприемем действие, защото знаем, че то е наше лично решение. Не става въпрос да ощетяваме другите, а да бъдем отговорни и смели в решенията си. Та нали имаме глава на раменете си или отдавна се е превърнала в статуя? Толкова ли е трудно да кажем това, което мислим и да го отстоим. Ако не го направя, кой изобщо съм Аз? Да, сигурно веднага ще усетим смразяващия шепот, че така не е прието или директното обвинение, че сме егоисти. А когато ти ми казваш, че аз съм егоист, ти какъв си? Не са ли именно определенията и етикетите идеалната примамка да ме вкарат в капана на вината? Не искам да съм невъзпитана, но ми идва твърде много тази постоянно натрапвана вина, така че да върви по дяволите.   Няма виновни и невинни, а лично решение и действие. 

Rali Sar

 

Facebook Comments

Rali Sar

Ралица Сърцанова дипломиран психолог, консултант. Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“, „Body language“ . PAUL EKMAN GROUP, LLC Certificate of Training Work Expert Level/Family Expert Level.

Автор на книгата „Хороскопът: „Мистичното пътуване на модерния герой”” (The Horoscope: The mystical journey of the modern hero: Discover Your True Self and Identity Beyond).
Jon Morrow’s Guest Blogging course Certificated.

Добавете коментар

Напишете коментар

За автора

Rali Sar

Ралица Сърцанова дипломиран психолог, консултант. Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“, „Body language“ . PAUL EKMAN GROUP, LLC Certificate of Training Work Expert Level/Family Expert Level.

Автор на книгата „Хороскопът: „Мистичното пътуване на модерния герой”” (The Horoscope: The mystical journey of the modern hero: Discover Your True Self and Identity Beyond).
Jon Morrow’s Guest Blogging course Certificated.

Теми