fbpx
Начало » ПРИКЛЮЧЕНИЕ » За героите и приключенията
ПРИКЛЮЧЕНИЕ

За героите и приключенията

Sending
User Review
0 (0 votes)

 

lonely-drift-bottle-wallpaper,1366x768,63392

„Имало едно време…… едно далечно царство, в което царя бил болен и немощен. Той знаел, че неговия край наближавал и че трябва да подготви синовете си за това. Но кой от тримата бил достоен да заеме неговото място. Кой от тях има потенциала и перспективата да управлява царството. Изглежда, че дошъл моментът, в който царят трябвало да подложи синовете си на тест за издръжливост, да провери техните умения и способности. Когато ги събрал им възложил задачата да открият еликсирът на младостта. Някъде там, през девет планини и през девет морета съществувала свещена и мистериозна земя, в която скъпоценния еликсир бил строго пазен от големия и силен дракон, който не позволял пиле да прехвърчи, още по-малко смъртен човечец. Това бил Еликсирът, който щял да позволи на някой от тримата братя да поеме царството в свои ръце и да го възроди….. „ 

Колко ли пъти сме мечтали, планирали или опитвали да се впуснем в търсене на мистичния еликсир. Вероятно всеки от нас чувства дълбоко у себе си, че някъде там съществува балсама за нашата душа, средството, което ще ни даде сила, вяра и безсмъртие за да поемем живота си в собствени ръце. Колко обаче от нас са дръзнали да се впуснат в това приключение, в търсене на свещения Граал? Да не броим моментите, в които сме се заричали, че щом чуем повикът на сърцето ще се отправим на път в търсене на онова магическо средство, което ще ни помогне да станем силни и непоколебими.  Дори ще ни помогне да разкрием своя потенциал. Но какво наистина толкова силно ни привлича за да се отправим в търсене на мистичния еликсир. Кое е онова, чувство, желание или копнеж, което ни провокира да се събудим от дълбокия си сън и да се отправим на път – без да знаем кога и как ще стигнем, без да имаме компас или другар? 

Човек от край време  съзнателно или не винаги е усещал този повик на сърцето си за приключение. Недоволството, застоят даже скуката и рутината са сигналите, че нещо не е наред. Ако тези усещания не са каприз, а те много рядко са такъв, не усещаме ли именно тогава, че трябва да се отправим на път? И когато изпаднем в състояние, в което се чувстваме безпомощни, безполезни и уплашени, тогава е моментът, в който се отправяме на път. Но в търсене на какво? О, да! Вероятно по-добре платена работа, по-подходящ партньор или защо не стегнем куфарите и да се “спасим” в чужбина. В такива моменти се питам, а защо по-добро заплащане? А не е ли желанието ми да сменя средата, колектива и да намеря съмишленици за да чуят идеите ми и да споделят техните. По-добър партньор – добре, а знам ли какво наистина искам от една връзка и какво мога да дам? Спасение в чужбина – спасение от какво или бягство от отговорност? Всеки опит вероятно ни прави по-смели, превръщани от обикновени хора в герои. Има успешни има и неуспешни опити. Само, че дали се замисляме за кого са успешни и за кого не? Дали пък някой не ни саботира заради нашия личен успех. Може би пък на друг не му “стиска” да се хвърли с главата напред и предпочита да осуети и нашият ентусиазъм.

Пътуването винаги значи провокация, изпитания и смътна визия за собственото ни бъдеще. От една страна несигурността ни плаши, а от друга очакванията на близките ни и на света. Всеки, който дръзне да се отправи на това геройско пътуване плаща висока цена, защото е дръзнал да се отдели от колектива, традициите, нормите и предписанията. Винаги, когато се осмелим да бъдем Аз се изправяме пред разочарованието на света. Защото другите искат да бъдем едно. Уникалността обаче знае, че този модел ще бъде потискащ и дори разрушителен за нашето здраве и психика. Но и в двата случая плащаме цена. Ако останем в потока на колектива, рискуваме да загубим своята уникална идентичност. Тогава другите са мен и аз съм другите. А къде е моят глас….? Ако ли пък отстояваме нашият Аз , се изправяме пред гнева на колектива и света. Гняв защото сме се различни и независими, защото така  имаме здрави граници на личното си пространство, умеем да допускаме само онова, което е добро за нас.   Имаме собствено мнение, уникална ценностна система и разбирания и можем да си изживеем живота си така, както искаме.

Какво по-здравословно от това да предприемем действие, защото знаем, че то е наше лично решение. Не става въпрос да ощетяваме другите, а да бъдем отговорни и смели в решенията си. Та нали имаме глава на раменете си или отдавна се е превърнала в статуя? Толкова ли е трудно да кажем това, което мислим и да го отстоим. Ако не го направя, кой изобщо съм Аз? Да, сигурно веднага ще усетим смразяващия шепот, че така не е прието или директното обвинение, че сме егоисти. А когато ти ми казваш, че аз съм егоист, ти какъв си? Не са ли именно определенията и етикетите идеалната примамка да ме вкарат в капана на вината? Не искам да съм невъзпитана, но ми идва твърде много тази постоянно натрапвана вина, така че да върви по дяволите.   Няма виновни и невинни, а лично решение и действие. 

Rali Sar

 

Comments

comments

Rali Sar

Ралица Сърцанова дипломиран психолог, консултант. В настоящия момент специализира в областта на криминалната психология. Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“, „Body language“ . PAUL EKMAN GROUP, LLC Certificate of Training Work Expert Level/Family Expert Level.

Автор на книгата „Хороскопът: „Мистичното пътуване на модерния герой”” (The Horoscope: The mystical journey of the modern hero: Discover Your True Self and Identity Beyond).
Jon Morrow’s Guest Blogging course Certificated.

Добавете коментар

Напишете коментар

За автора

Rali Sar

Ралица Сърцанова дипломиран психолог, консултант. В настоящия момент специализира в областта на криминалната психология. Акредитирано обучение към International Security Training, LLC – „Criminal Profiler“, „Crime Scene Investigation“, „Criminal Investigator“, „Body language“ . PAUL EKMAN GROUP, LLC Certificate of Training Work Expert Level/Family Expert Level.

Автор на книгата „Хороскопът: „Мистичното пътуване на модерния герой”” (The Horoscope: The mystical journey of the modern hero: Discover Your True Self and Identity Beyond).
Jon Morrow’s Guest Blogging course Certificated.

Теми