fbpx
1366 768 341901
1366 768 341901
РАЗЛИЧЕН ФОКУС

Другият в мен

Sending
User Review
0 (0 votes)

В лабораторията му царуваше такъв невъобразим хаос,

че един непохватен външен човек рискуваше да бъде убит по

хиляди начини, в зависимост от това, къде стъпва.Компанията имаше

чиновник по безопасността, който едва не получил

удар, когато видял джунглата от капани, примки и други ужасии.

После наругал брат ми.
Бърн
ард посочил с пръст челото си и казал:
„Ако смятате, че лабораторията е ужасна, не знам какво бихте

казали, ако можехте да надникнете тук вътре.

Кърт Вонегът


На много от нас ни се  е случвало поне веднъж в живота да се зачудят „Кой съм аз“, „Какъв съм“, „Мога ли да направя това?“. Рядко успяваме да си отговорим сами на себе си- въпросът остава да звучи в главите ни, като ехо, което ни напомня, че нещо там, дълбоко вътре в нас има нужда от внимание. Точно това е нашето вътрешно друго Аз, което като аларма се включва всеки път преди взимане на важно решение, преди избор, преди поемане на важна отговорност и най- вече при всяко ново начало в нашия живот.

Нашата личност и развитие са процес- ние всеки ден се учим, подобряваме, изживяваме всеки миг по различен начин. Сблъскваме се със ситуации, които ни предизвикват да покажем онази скрита, тъмна, сенчеста част, за която мнозина дори не подозират, а усещането на неадекватност, често звучи като „Кой съм Аз“, „А от тук накъде…?“.

Подобно на всеки друг въпрос, и задаването на този предполага отговор

По правило хората, които често се питат Кой съм Аз се борят със своята личност и търсят смисъла на своето съществуване на едно подсъзнателно ниво. Иронията тук е, че колкото повече се опитваш да „разкриеш себе си“ пред себе си, толкова по- уязвим ставаш. От психологическа гледна точка, хората, задаващи тези въпроси не преминават толкова лесно през живота, колкото останалите. Лесно можем да стигнем до логичният извод, че търсенето на смисъл и „живея с лекота“ са в двете крайности, т.е търсещият смисъл и отговор на това кой е, рядко прелита през живота с лекотата на този, който  не се интересува от това толкова много. В този смисъл акцентът би следвало да бъде зададен под формата на въпрос, който би звучал така:

„Какво искам да ми се случи в този живот“

1366-768-176191

Подобни ситуации на новост и несигурност са чести при двойките- Представете си жена, която сключва брак на 18 г. и от дома на родителите си се мести да живее при съпруга си. Тя е по-малката сестра, винаги й е било казвано какво да прави. Нейният глас никога не е бил чуван. В брака си тя се превръща в сянка на мъжа си, постепенно губи своята идентичност, която вероятно дори не е успяла да изгради през първите 18 год. с родителите си. Петнадесет годишният си брак тя прекарва в грижи за децата и домакинството. В един момент, мъжът й я напуска- отива да живее в друга държава с друга жена.

Точно като по учебник жената започва да получава панически атаки, диагностицирана е с тежка депресия, минава на медикаменти. Първият въпрос, който ми зададе, когато дойде при мен беше „Аз не мога да съм без него, ако той не се върне, коя съм Аз“? За тази жена, съществуването без половинката й беше немислимо. Тя беше залята от мисли като тези, че нейният живот е свършил. От тук насетне тя трябваше да започне да гради един нов образ за своята същност и да го адаптира към новата действителност.

Това е един типичен пример за раздяла, в която изоставеният губи идеята и представата за себе си- той винаги е бил част от семейство, брак. Тези индивиди не зна    ят кои са като самостоятелни, автономни единици извън партньорство. А и как биха могли? За тях това да бъдат свързани с някой е от съществено значение, защото в противен случай те не биха могли да съществуват. Те губят смисъла на живота, заобикалят се в отчаяние.

Да се питаш от време на време кой си, е бих казала дори здравословно

1366-768-151738

Това е като този ритуал, който имаме да се поглеждаме в огледалото за няколко минутки всеки ден- то ни показва как изглеждаме, дали всичко с нашият външен вид е приемливо или пък трябва да си пооправим малко дрехите. Проблемът идва, когато се вманиачим в идеята за огледалото или в търсене на отговора на този любопитен въпрос- идва момент, в който усещанията наподобяват тъмен тунел, от който просто няма изход.

И в този смисъл, колко е полезно за нас да търсим себе си толкова задълбочено? И в крайна сметка какъв отговор бихме открили? Векове наред хората, науката задават този въпрос и ако беше толкова лесно да се отговори защо ни е толкова трудно да отговорим на себе си? Наистина ли можем да се самоопределим само със задаването на един едничък въпрос? В крайна сметка, ние сме хора, които се променят непрекъснато, еволюират и в този смисъл възможно ли е да има един единствен отговор? Много лесно бихме могли да се самоопределим с пола, който сме, професията, която имаме, парите които изкарваме, но това ли е наистина нашата същност?

Абсолютно логично е, ние хората да търсим по- дълбоко причината за нашето съществуване

Кои сме, какви са нашите страхове, мисли, надежди, но всеки път, когато се намерим в позиция търсеща и питаща „Кой съм Аз“, бих ви посъветвала веднага да се запитате „Защо точно сега имам нужда да знам това“, „Какво ме кара да се питам това, точно в този момент“ и след това, просто да концентрирате вниманието си върху образа в огледалото, питайки го „Какво в крайна сметка искаш да ти се случи от тук насетне в живота“? Ще ви хрумне какво ли не и причината за това е, че животът е като книжка за оцветяване, и в какви цветове ще са картинките зависи от нас- Днес, аз залагам на златисто, морско синьо и любимото бяло. А, ти?

Facebook Comments

Галина Кабаджова

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт.Тя е съосновател на Analysing Minds. Нейната частна практика се фокусира върху индивидуална, фамилна терапия и личностно профилиране. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица.

Добавете коментар

Напишете коментар

За автора

Галина Кабаджова

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт.Тя е съосновател на Analysing Minds. Нейната частна практика се фокусира върху индивидуална, фамилна терапия и личностно профилиране. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица.

Теми