fbpx
Начало » РАЗЛИЧЕН ФОКУС » Аз и Ти ЗАВИНАГИ…?
РАЗЛИЧЕН ФОКУС

Аз и Ти ЗАВИНАГИ…?

Sending
User Review
0 (0 votes)

Тайната на щастливия брак си остава тайна… 

Хени Янгмен

  

„Докато смъртта ни раздели”- това си казваме на олтара, гледайки се в очите, държейки се за ръце, разменяйки си пръстени, които след време, много от нас свалят защото „са ни отеснели”…Замислям се, дали наистина смъртта е тази, която ни разделя в брака? Ще кажете „Е, какво пък чак толкова, тези думи са само традиция, никой не им влага много смисъл”…Да, ама не! Тези думи, тази традиция, поставят началото на един нов съвместен живот, в който индивида от самостоятелна единица се превръща в нечии партньор, когото се зарича да Обича, Уважава, и приема, докато….смъртта ги раздели…

Не мога да не се замисля… ако любовта е чувство, как можем да обещаем как ще се чувстваме след 20, 30, 50 години?

Днес, класическият брак, такъв какъвто го познават нашите родители се превръща в една мисъл, която плаши младите хора. Плаши ги със сериозността си, с безкомпромисността си с това, че с всяко поколение понятието за обвързване се размива и се превръща в една заплаха срещу собствената ни свобода и сигурност. И в този смисъл, ако в миналото успешният брак се е описвал с удовлетворяване на базови потребности, днес ние търсим нещо повече – личностно развитие, и когато не го получим се разделяме, за да намерим нов човек, с когото само смъртта ще може да ни раздели.

Днес, за добро или лошо, съвременният човек е много по- концентриран в себе си- търси личностно израстване и развитие, усъвършенстване. От партньорът си очаква любов, разбиране, уважение, подкрепа, пълноценен и за двете страни секс, свобода. И в този смисъл, от една уважавана институция, бракът се превръща в само – избираемо средство за лична реализация. Или както казва социологът Робърт Белла „любовта се е превърнала в едно взаимно проучване на безкрайно богати, сложни и вълнуващи същности”.

И така, замисляйки се отново за традициите изниква въпросът: „Докато смъртта ни раздели” или „Докато причините да сме заедно не се изчерпят”, а може би „Докато имаме потребност да бъдем един с друг и съзреем”? А след това?

Мислейки като психолог, еволюцията на идеята за брака поразително ми напомня за пирамидата на Маслоу, където човешките потребности се подреждат в петстепенна схема. Най – отдолу стоят физиологичните потребности, най- горе потребността от духовно развитие. Принципът на пирамидата е, че само, когато сме задоволили основните потребности, стоящи най – отдолу, можем да вървим нагоре. Колкото по- високо сме в йерархията, толкова по- голям е шанса да изпитаме вътрешна хармония. За това обаче хората трябва да инвестират много повече време, усилия и енергия.

И така, увеличавайки нашите очаквания към брака ние увеличаваме и евентуалните положителни резултати, чието достигане е и по – голямо предизвикателство за двойката. Тайната на успешният, щастлив брак от психологическа гледна точка се оказва времето, което двойката прекарва заедно – извън домашните задължения, децата и служебните проблеми, просто разговаряйки един с друг. Именно разговорът е убежището, което съхранява връзката и я прави по – силна и ползотворна. Тогава, когато времето заедно се превърне в проблем, бихте могли да преговорите отново очакванията, които имате един от друг и от връзката си и да се опитате да се концентрирате върху малките/ големи неща като поддържането на едни любящи отношения, които нямат връзка с личностната реализация.

И ако все пак ударите на камък, не се тревожете- формула за истинската любов няма. Тя започва и разцъфтява с партньорите, в тяхното приемане на другия. Дълготрайната любов не е зависима от брак, тя се случва тогава, когато двама души се ангажират един с друг и заедно изберат да действат по начин, по който да поддържат своите чувства и да поддържат връзката си във времето. Тази любов не се подчинява на смъртни обети, а само на едно простичко „Ще бъдем заедно, докато и двамата виждаме смисъл в това”.

Галина Кабаджова

Психотерапевт

Comments

comments

Галина Кабаджова

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт.Тя е съосновател на Analysing Minds. Нейната частна практика се фокусира върху индивидуална, фамилна терапия и личностно профилиране. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица.

За автора

Галина Кабаджова

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт.Тя е съосновател на Analysing Minds. Нейната частна практика се фокусира върху индивидуална, фамилна терапия и личностно профилиране. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица.

Теми