Начало » РАЗЛИЧЕН ФОКУС » Аз и Ти ЗАВИНАГИ…?
РАЗЛИЧЕН ФОКУС

Аз и Ти ЗАВИНАГИ…?

Тайната на щастливия брак си остава тайна… 

Хени Янгмен

  

„Докато смъртта ни раздели”- това си казваме на олтара, гледайки се в очите, държейки се за ръце, разменяйки си пръстени, които след време, много от нас свалят защото „са ни отеснели”…Замислям се, дали наистина смъртта е тази, която ни разделя в брака? Ще кажете „Е, какво пък чак толкова, тези думи са само традиция, никой не им влага много смисъл”…Да, ама не! Тези думи, тази традиция, поставят началото на един нов съвместен живот, в който индивида от самостоятелна единица се превръща в нечии партньор, когото се зарича да Обича, Уважава, и приема, докато….смъртта ги раздели…

Не мога да не се замисля… ако любовта е чувство, как можем да обещаем как ще се чувстваме след 20, 30, 50 години?

Днес, класическият брак, такъв какъвто го познават нашите родители се превръща в една мисъл, която плаши младите хора. Плаши ги със сериозността си, с безкомпромисността си с това, че с всяко поколение понятието за обвързване се размива и се превръща в една заплаха срещу собствената ни свобода и сигурност. И в този смисъл, ако в миналото успешният брак се е описвал с удовлетворяване на базови потребности, днес ние търсим нещо повече – личностно развитие, и когато не го получим се разделяме, за да намерим нов човек, с когото само смъртта ще може да ни раздели.

Днес, за добро или лошо, съвременният човек е много по- концентриран в себе си- търси личностно израстване и развитие, усъвършенстване. От партньорът си очаква любов, разбиране, уважение, подкрепа, пълноценен и за двете страни секс, свобода. И в този смисъл, от една уважавана институция, бракът се превръща в само – избираемо средство за лична реализация. Или както казва социологът Робърт Белла „любовта се е превърнала в едно взаимно проучване на безкрайно богати, сложни и вълнуващи същности”.

И така, замисляйки се отново за традициите изниква въпросът: „Докато смъртта ни раздели” или „Докато причините да сме заедно не се изчерпят”, а може би „Докато имаме потребност да бъдем един с друг и съзреем”? А след това?

Мислейки като психолог, еволюцията на идеята за брака поразително ми напомня за пирамидата на Маслоу, където човешките потребности се подреждат в петстепенна схема. Най – отдолу стоят физиологичните потребности, най- горе потребността от духовно развитие. Принципът на пирамидата е, че само, когато сме задоволили основните потребности, стоящи най – отдолу, можем да вървим нагоре. Колкото по- високо сме в йерархията, толкова по- голям е шанса да изпитаме вътрешна хармония. За това обаче хората трябва да инвестират много повече време, усилия и енергия.

И така, увеличавайки нашите очаквания към брака ние увеличаваме и евентуалните положителни резултати, чието достигане е и по – голямо предизвикателство за двойката. Тайната на успешният, щастлив брак от психологическа гледна точка се оказва времето, което двойката прекарва заедно – извън домашните задължения, децата и служебните проблеми, просто разговаряйки един с друг. Именно разговорът е убежището, което съхранява връзката и я прави по – силна и ползотворна. Тогава, когато времето заедно се превърне в проблем, бихте могли да преговорите отново очакванията, които имате един от друг и от връзката си и да се опитате да се концентрирате върху малките/ големи неща като поддържането на едни любящи отношения, които нямат връзка с личностната реализация.

И ако все пак ударите на камък, не се тревожете- формула за истинската любов няма. Тя започва и разцъфтява с партньорите, в тяхното приемане на другия. Дълготрайната любов не е зависима от брак, тя се случва тогава, когато двама души се ангажират един с друг и заедно изберат да действат по начин, по който да поддържат своите чувства и да поддържат връзката си във времето. Тази любов не се подчинява на смъртни обети, а само на едно простичко „Ще бъдем заедно, докато и двамата виждаме смисъл в това”.

Галина Кабаджова

Психотерапевт

Comments

comments

Галина Кабаджова

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт.Тя е съосновател на Analysing Minds. Нейната частна практика се фокусира върху индивидуална, фамилна терапия и личностно профилиране. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица.

За автора

Галина Кабаджова

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт.Тя е съосновател на Analysing Minds. Нейната частна практика се фокусира върху индивидуална, фамилна терапия и личностно профилиране. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица.

Теми

Logout

Положение на планетите

Слънце 29° Риби 33' 26"
Луна 21° Дева 05' 44"
Меркурий 19° Риби 18' 52" R
Венера 22° Водолей 22' 26"
Марс 22° Телец 50' 13"
Юпитер 23° Стрелец 39' 06"
Сатурн 19° Козирог 12' 18"
Уран 00° Телец 40' 35"
Нептун 16° Риби 40' 07"
Плутон 22° Козирог 50' 54"
Хирон 01° Овен 42' 39"
TrueNode 24° Рак 35' 38" R

Родени на тази дата

20/03/2019
1890 Benjamin Gigli
1908 Sir Michael Redgrave
1925 John Ehrlichman
1917 Dame Vera Lynn
1947 Carl Palmer
1950 William Hurt
1957 Spike Lee
1958 Holly Hunter
1972 Greg Searle

Лунни фази


Пълнолуние
Пълнолуние

Луната е във Дева
Луната е на 14 дни
Translate »